Glaucyna, wyciąg z maku żółtego, może pomóc w walce z cellulitem

 Strona główna / Medycyna estetyczna - czy bezpieczna? / Glaucyna, wyciąg z maku żółtego, może pomóc w walce z cellulitem

Glaucyna, wyciąg z maku żółtego, może pomóc w walce z cellulitem

Mak żółty (glaucium flavum) na redukcję cellulitu?

Mak żółty (glaucium flavum) to roślina należąca do rodziny makowatych, występująca głównie w Europie Zachodniej.

Badania przeprowadzone przez producenta składników kosmetycznych wykazały, że ekstrakt z żółtego maku - glaucyna - wywiera wyraźny efekt hamujący na komórki tłuszczowe, który może być stosowany w walce z cellulitem jako składnik kremu na cellulit.

Odkryj kremy do nóg Celluence®.
Odkryj zabiegi Meso-CRF®.

Cztery działania glaucyny w walce z cellulitem

W szczególności naukowcy odkryli, że:

  • Glaucyna zachęca istniejące komórki tłuszczowe do uwalniania tłuszczu. Proces ten znany jest również jako "lipoliza".

  • Glucyna zniechęca do wzrostu nowych komórek tłuszczowych z "puli komórek macierzystych". Proces ten nazywany jest "różnicowaniem adipocytów", a glaucyna go hamuje. Dzięki temu komórki macierzyste dojrzewają do komórek wytwarzających kolagen (tzw. fibroblastów) i stopniowo zastępują tłuszcz jędrnością. Ten ostatni proces nazywany jest "różnicowaniem fibroblastów" i nasila się dzięki hamującemu działaniu glaucyny.

  • Glaucyna zachęca komórki tłuszczowe do powrotu do typu komórek macierzystych (proces ten nazywany jest "dedifferentyzacją"), a następnie do ponownego przekształcenia się w fibroblasty lub komórki kolagenowe (proces ten nazywany jest "redifferentyzacją"). Ponowne zróżnicowanie dodatkowo zwiększa jędrność tkanki łącznej.

  • Wreszcie, stwierdzono, że glaucyna zmniejsza również retencję wody.

Biorąc pod uwagę, że trzy najważniejsze składniki cellulitu to nadmierne nagromadzenie powierzchniowej tkanki tłuszczowej, brak jędrności i zatrzymywanie wody, nowy ekstrakt z Glaucium Flavum wydaje się być idealnym składnikiem kremu antycellulitowego ze względu na swój wielofunkcyjny profil.

W szczególności, glaucyna przyniosła następujące rezultaty w hodowlach komórek tłuszczowych:

  • Glaucyna hamowała enzym G3PDH, kluczowy marker różnicowania adipocytów, o 93%. Oznacza to, że glaucyna hamuje powstawanie nowych komórek tłuszczowych.

  • Glucyna zwiększała uwalnianie glicerolu, kluczowego markera lipolizy, o 86%. Oznacza to, że glaucyna stymuluje uwalnianie tłuszczu z komórek tłuszczowych.

  • Glucyna stymulowała transdyferencjację komórek tłuszczowych do fenotypu fibroblastów po sześciu dniach inkubacji. Oznacza to, że glaucyna stymuluje transformację komórek tłuszczowych w funkcjonalne komórki kolagenowe, które rzeczywiście kurczą się jak normalne komórki kolagenowe (fibroblasty). W tkankach jest to odczuwalne jako zmniejszenie ilości tłuszczu i zwiększenie napięcia.

Należy zauważyć, że niezależnie od tego, jak imponujące są wyniki hodowli komórek tłuszczowych in-vitro, niewiele znaczą, jeśli nie są poparte badaniami in-vivo na prawdziwych ochotnikach. Jednak, jak widać w następnym akapicie, badania na ludziach rzeczywiście zweryfikowały wyniki in vitro.

Badanie na ludziach

Jak można się było spodziewać, po imponujących badaniach in-vitro, opisanych w poprzednim akapicie, glaucyna spowodowała następujące zmiany po 56-dniowym badaniu klinicznym z udziałem 17 kobiet, które stosowały krem bogaty w glaucynę dwa razy dziennie:

  • Złogi tłuszczowe cellulitu zostały zredukowane o 14%.

  • Projekcja globulek cellulitu została zredukowana o 17%.

  • Retencja wody w cellulicie została zredukowana o 7%.

  • Jędrność skóry wzrosła o 15%.

Powyższe wyniki bardzo wyraźnie ilustrują, jak przydatna jest glaucyna jako składnik kremu zwalczającego cellulit na wielu frontach. W połączeniu z kilkoma innymi składnikami antycellulitowymi, zawartymi w odpowiednio wysokich stężeniach, wyniki powinny być jeszcze bardziej imponujące (problem z większością kremów na cellulit polega na tym, że nie zawierają one wielu składników w odpowiednio wysokich stężeniach).

Glaucyna nie jest panaceum na cellulit, ale jest cennym składnikiem kremów na cellulit.

Oczywiście, jakkolwiek imponujący jest wyciąg z żółtego maku, nie jest on panaceum na cellulit. Cuda nie istnieją. W przeciwnym razie wszystkie dobre efekty działania kremu antycellulitowego bogatego w glaucynę można łatwo zniweczyć stosując dietę bogatą w tłuszcze, cukier i/lub alkohol oraz prowadząc siedzący tryb życia. Jednakże, przy odpowiednim reżimie ćwiczeń i diety, stosowaniu wieloskładnikowego kremu na cellulit, być może zawierającego glaucynę wśród innych substancji czynnych, oraz dobrej kuracji antycellulitowej, rezultaty powinny być gwarantowane.

Odkryj kremy do nóg Celluence®.
Odkryj zabiegi Meso-CRF®.

© 2012-2021 LipoTherapeia. Wszelkie prawa zastrzeżone. Zakaz powielania bez pisemnej zgody. Ten artykuł został po raz pierwszy napisany w 2012 roku i ostatnio zaktualizowany w 2021 roku.