Karotenoidy: pomidory, marchew i zielone warzywa ujędrniają skórę i zapobiegają cellulitowi

 Strona główna / Medycyna estetyczna - czy bezpieczna? / Karotenoidy: pomidory, marchew i zielone warzywa ujędrniają skórę i zapobiegają cellulitowi

Karotenoidy: pomidory, marchew i zielone warzywa ujędrniają skórę i zapobiegają cellulitowi

Czerwony, pomarańczowy, zielony: roślinne pigmenty chroniące skórę

Karotenoidy, występujące m.in. w marchwi (oczywiście), pomidorach, arbuzach, wodorostach (zwłaszcza wakame) i zielonych warzywach liściastych, są ważnymi składnikami odżywczymi skóry, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym promieniowaniem UV, rozluźnieniu skóry oraz chronią jej jędrność i mikrokrążenie.

W tym artykule podsumowujemy korzyści płynące z tych składników odżywczych i pokarmów, które je zawierają.

Odkryj kremy do nóg Celluence®.
Odkryj zabiegi na cellulit Meso-CRF®.

Karotenoidy w zapobieganiu cellulitowi, zatrzymywaniu wody w organizmie i utracie jędrności skóry

W poprzednim artykule wspomnieliśmy o znaczeniu polifenoli dla jędrności skóry, usuwania cellulitu i zatrzymywania wody w organizmie. W tym artykule przedstawiamy korzyści dla naczyń krwionośnych i skóry płynące z karotenoidów, drugiej wielkiej rodziny zdrowych fitochemikaliów.

W wielu badaniach wykazano, że zarówno polifenole, jak i karotenoidy hamują odkładanie się tłuszczu i wykazują silne działanie przeciwutleniające.

Ponadto karotenoidy, podobnie jak polifenole, pomagają zwalczać przewlekłe, słabo nasilone stany zapalne, chronią kolagen, kwas hialuronowy i elastynę przed uszkodzeniem oraz stymulują syntezę kolagenu, kwasu hialuronowego i elastyny.

Połączenie tych wszystkich działań na skórę, tkankę tłuszczową i naczynia krwionośne oznacza silniejszą, zdrowszą i jędrniejszą skórę, naczynia krwionośne i mikrokrążenie - a w konsekwencji mniejszą retencję wody, mniejszy cellulit i lepszą jędrność skóry.

Odkryto również, że karotenoidy chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV.

Karotenoidy: niezwykłe składniki odżywcze dla skóry

Karotenoidy są niezbędne dla zdrowia skóry, tkanki tłuszczowej i naczyń krwionośnych, a co za tym idzie - dla urody.

Im więcej karotenoidów pochodzi z pełnowartościowych produktów spożywczych (w granicach rozsądku), a im mniej cukru i pustych kalorii, tym lepszy będzie ogólny stan zdrowia i wygląd skóry, w tym skóry na udach i pośladkach.

Pomidory, zielone warzywa liściaste, wodorosty i cellulit

Pomidory są wspaniałym źródłem karotenoidów, takich jak likopen, zwłaszcza 100% czysta, skoncentrowana pasta pomidorowa, przecier i passata.

Marchew i arbuz również zawierają wiele karotenoidów, takich jak beta karoten i likopen.

Wodorosty Wakame, bogate źródło karotenoidu fuksantyny, oraz łosoś i skorupiaki, źródła astaksantyny, to kolejne dwa przykłady pokarmów zawierających karotenoidy.

Jarmuż, szpinak i kilka innych ciemnozielonych warzyw jest bogatych w zeaksantynę i luteinę.

Zielone warzywa liściaste, a nawet pomidory i marchew, zawierają bardzo mało kalorii w porównaniu z ilością zawartych w nich związków fitochemicznych i mogą być spożywane bez myślenia o kaloriach.

Arbuzy

Arbuz zawiera dużo błonnika (który stymuluje wypróżnienia) oraz wody/potasu (które pobudzają oddawanie moczu), jest więc doskonałym owocem na zaparcia i zatrzymywanie wody w organizmie - oba te czynniki są ważne dla cellulitu. Z drugiej strony arbuz zawiera dość dużo (naturalnego) cukru, więc nie należy po nim szaleć.

Passata pomidorowa, przecier, pasta i sosy

Pasta pomidorowa, przecier, passata i świeżo przygotowane sosy są równie dobre, a pod pewnymi względami nawet smaczniejsze niż świeże pomidory, ponieważ gotowanie pomaga uwolnić likopen i inne karotenoidy z włókien pomidora.

Ponadto sosy pomidorowe zawierają inne synergiczne składniki odżywcze pochodzące z cebuli, czosnku i wszystkich ziół, ale zawierają też olej. Zaleca się używanie mniejszej ilości oleju, najlepiej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Świeże soki kontra pakowane

Z drugiej strony, produkty pomidorowe w puszkach zawierają duże ilości substancji chemicznej BPA, powodującej zaburzenia endokrynologiczne, znajdującej się w wyściółce puszki, więc zdecydowanie najlepsze są opcje przygotowywane w domu i zawierające szkło.

Soki warzywne/pomidorowe są w porządku, ale soki marchwiowe i arbuzowe są po prostu zbyt słodkie. We wszystkich przypadkach najlepiej jest pić świeżo wyciskane soki i smoothie, a nie te pakowane, w których wiele składników odżywczych ulega zniszczeniu, a chemikalia przenikają z plastikowego pojemnika/kartonu do soku/smoothie.

Karotenoidy w suplementach i kremach do pielęgnacji skóry

Karotenoidy są również dostępne w suplementach diety, z których wiele warto przyjmować, np. zeaksantyna, luteina, astaksantyna, likopen i fukoksantyna.

Bardzo rzadko można je znaleźć w kremach do pielęgnacji skóry, ze względu na ich głęboki czerwony/pomarańczowy/zielony kolor.

Odkryj kremy do nóg Celluence®.
Odkryj zabiegi na cellulit Meso-CRF®.

© 2020-2021 LipoTherapeia. Wszelkie prawa zastrzeżone. Zakaz powielania bez pisemnej zgody. Ten artykuł został po raz pierwszy napisany w 2020 roku i ostatnio zaktualizowany w 2021 roku.